ABORDARE DE INVESTIȚIE

Preferăm investiții minoritare

Dorim ca principalii beneficiari ai creșterii accelerate să fie antreprenorii fondatori ai companiei-țintă. De aceea preferăm investiții în participații minoritare. Ne propunem ca deținerea noastră să fie una semnificativă iar structura tranzacției să fie flexibilă - putem cumpăra atât acțiuni existente cât și nou emise.

Nu intervenim în activitatea executivă

În afara aportului de capital, noi contribuim la rafinarea planurilor si principalelor proiecte care condiționează execuția strategiei, din perspectiva poziției pe care o deținem în Consiliul de Administrație al companiei în care investim. Odată agreată strategia de dezvoltare, răspunderea pentru execuția acesteia revine antreprenorului și echipei de management. Nu intervenim în activitatea executivă.

Suntem investitori generaliști

Nu avem o preferință pentru o industrie anume. Suntem interesați de afaceri cu potențial de expansiune rapidă și care sunt adaptate la impactul tehnologiei informației (de ex. retail, bunuri de consum, servicii medicale, servicii financiare, nișe de producție etc.). Avem însă o serie de limitări: nu investim țn firme care activează în producția și distribuția de armament, narcotice, băuturi spirtoase, în firme care depind excesiv de contracte cu autoritățile publice sau de un set de reglementări.

Investim circa 3-10 mil. EUR timp de 3-7 ani

Zona noastră preferată sunt tranzacțiile cu o valoare între 3 și 10 mil. EUR, cu o medie de 5-7 mil. EUR. Dacă există oportunități atrăgătoare care răspund celorlalte criterii menționate mai sus, putem realiza și tranzacții mai mari de 10 mil. EUR sau chiar sub 3 mil. EUR. Perioada obisnuită de deținere este de 3-7 ani, pentru a permite firmei să crească și să ajungă la nivelul urmator, după care vânzarea participației noastre se va face pe una dintre căile uzuale – vindem întreaga afacere (împreună cu antreprenorii fondatori) către un investitor strategic sau financiar, vindem participația noastră printr-o oferta publică la Bursă, etc.

Selectăm atent oportunitățile de investiție

Avem o serie de criterii de bază după care ne ghidăm când analizăm oportunități de investiție: Etica și cultura organizațională Investim în primul rând în antreprenorii care au creat afacerea. De aceea, dăm întâietate calităților morale și profesionale ale celor cu care vom fi parteneri. Investim în companii cu o cultură sănătoasă, a meritului personal și a muncii oneste. Crestere rapidă bazată pe avantaje competitive clare Investim în afaceri care au dovedit un avantaj competitiv clar, care au fost capabile să susțină o rată ridicată de creștere profitabilă și care sunt poziționate să mențină o creștere rapidă în viitor. Suntem interesați de firmele care activează în industrii sau segmente aflate în proces de creștere sau maturizare, care oferă spațiu amplu pentru creștere organică dar și de consolidare. Rezistența la șocuri Ne uităm cu mare atenție la capacitatea afacerii de a rezista la înrăutațirea condițiilor economice, pentru că ne dorim companii care sunt în stare să crească și în circumstanțe dificile, atunci când costul creșterii este mai scăzut. Planuri ambițioase de dezvoltare Noi finanțăm acel moment de discontinuitate care duce firma-țintă la un nivel superior în timp relativ scurt. Dorim să vedem că firma în care investim are o strategie ambițioasă iar sprijinul nostru i-ar permite să își atingă obiectivele pe termen lung cu câțiva ani mai devreme, profitând de accesul la capitalul pe care noi îl furnizăm și la suportul nostru tehnic.